Полезно

Защо стоманата за резците трябва да бъде клас HSS?

Защо стоманата за резците трябва да бъде клас HSS?
  • image
  • image

Високоскоростна стомана (от англ. High Speed Steel HSS)
Високоскоростна стомана (HSS или HS) е подгрупа на инструменталните стомани, обикновено използвани в работните инструменти и режещите инструменти. Когато се използва в машинно срещу твърдосплавен инструмент всъщност се реже материала, а не го „стриже“. Тази стомана често се използва в електрическите гилотини, триони и свредла. Тази стомана е по-добра от по-старите високовъглеродни стомани широко използвани през 1940 г. с това, че могат да издържат на високи температури без да губи своята нрав (твърдост). Това свойство позволява на HSS да реже по-бързо от високо въглеродната стомана, откъдето идва и името й високоскоростна стомана. При работа в стайна температура обикновено се препоръчва топлинна обработка, стоманата с HSS категория обикновено показват висока твърдост (над HRC60) и устойчивост на износване (обикновено свързани с волфрам и съдържание на ванадий често се използва в HSS) в сравнение с общовъглеродните и инструментални стомани. Промишлените ножове с остър като бръснач ръб  са подходящ за всички видове режещи машини. Промишлените ножове включват: гилотинените  ножове, бутащи остриета, пробивни ножове, тристанни ножове за гилотини, ножове за разцепване, перфорация и много други. Те саса произвеждат с висока преецизност в модерна производствена база от шест вида материали: стандартна инструментна стомана (SS), високовъглеродна хромирана стомана (HCHCr), високоскоростна стомана (HSS) и три варианта на волфрамовия карбид (TC, TS -F, и TC -U). Промишлените ножове могат да се използват за рязане на всички видове хартии, плоскости, фолиа, гума и други материали.
Малко любопитна история за създаването на Високоскоростната стомана

През 1899 г. и 1900 г., Фредерик Уинслоу Тейлър и Мансел Уайт, работят с екип от сътрудници в стоманодобивно дружество Витлеем във Витлеем, Пенсилвания, САЩ. Там те извършват серия от експерименти с топлината третиране на съществуващите инструменти на висококачествени стомани, като Mushet стоманата. Основната им цел е нагряването им до много по-високи температури, отколкото обикновено се счита за желателно в индустрията. Техните експерименти се характеризират с научен емпиризъм в това, че много различни комбинации на стомана са изработени и тествани, без оглед на конвенционалната мъдрост или алхимичните рецепти. Голям плюс е било това, че са водили подробна документация за експеримента на всяка партида. Крайният резултат е такъв процес на обработка с топлина, при която се трансформират съществуващите сплави в нов вид стомана, при която може да запази твърдостта на стоманата при по-високи температури, което позволява и много по-високи скорости на рязане при обработване.

Процесът Taylor-White е патентован и създава революция в обработващата индустрия. Наложило цели, нов, по-тежък дизайн за металообработващите машини, за да може новата стоманата да се използва с пълното си предимство. Патентът им обаче е бил оспорван и в крайна сметка анулиран. Първата сплав, която официално класифицирана като високоскоростна стомана е известна с наименованието T1 AISI и е била въведена в производство през 1910 г.

Изтточник: Wikipedia, Partexpress

< back
Нагоре ▲